Prisvärd kombinationslösning för inlaga

För närvarande arbetar jag med inlagan till essäsamlingen ”Bokstavskamp: Essäer om läsning, litteratur och klass”. Planerad utgivning är i augusti 2020. Inför den här boken bestämde jag mig för att testa Affinity Publisher. Programmet övertygar på många vis. Inte minst prismässigt. Jag gillar särkilt att köpt är köpt, inget abonnemangskrångel. Och att allt flyter på fint. Inga krascher och så, trots att jag arbetar på en tio år gammal iMac (de håller tydligen länge). Programmet är logiskt och pedagogiskt uppbyggt. Det går snabbt att lära sig de nödvändiga grunderna. Särskilt om du har vana av att arbeta i Adobe InDesign. Med Affinity Publisher går det med andra ord att billigt och enkelt att få till en inlaga. Även då man som jag, i just det här fallet, arbetar mycket med bilder i inlagan.

En negativ aspekt att nämna är dock att det i dagläget inte tycks gå att exportera direkt i ePub-format. Det tycker jag är lite konstigt eftersom det är just det formatet som många, inte minst små förlag, använder och därmed vill kunna kontroller under själva produktionsfasen av inlagan. Istället för att i ett senare skede behöva konvertera från pdf till ePub. Samtidigt är som sagt Affinity Publishers pris svårslaget jämfört med Adobe InDesign. Men jag löste det på ett för mig bra sätt, genom att göra allt det tidskrävande arbetet med att få fram dummys (jag arbetar med flera böcker för tillfället) i Affinity Publisher och därefter teckna ett månadsabonnemang på InDesign och egentligen bara klistra in och justera inlagorna samt exportera i vilka format jag vill.

Publicerad av Jimmy Vulovic

Frilansjournalist och forskare med inriktning mot litteratur, journalistik och propaganda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: